“The Painting With Light Project”

Audiovisuele performance

Format: Videomapping, live Virtual Reality Painting & animatie, live muziek
Datum: 13 november 2021
Organisatie: Onderzoeksproject Extended Animation
Meer informatie: Aftermovie, Project overview

Beschrijving en impact
Het Painting With Light Project in de Bibliotheek van Genk in 2021 was een belangrijke mijlpaal in mijn artistieke en onderzoekscarrière. De audiovisuele performance bracht voor het eerst mijn ervaring met het medium Expanded Animation praktisch samen met mijn doctoraatsonderzoek. Geïnspireerd door literaire werken werden in Virtual Reality (VR) ‘Live Paintings’ gecreëerd, waarbij het bibliotheekinterieur diende als canvas voor videomappingprojecties met live muziek. Deze samenwerking met Lavamachine en componisten Daan Geysen en Dago Sondervan was een cruciale eerste stap in het uitbreiden van mijn nationale en internationale onderzoeksconnecties.“Space Pirate Recordings at Rampage”

Videomapping show, animaties

Format: projecties
Datum: maart 2018
Organisatie: Space Pirate Recordings, Rampage events
Locatie: Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Antwerpen

Beschrijving en impact
De doelstelling was om het publiek volledig onder te dompelen in de wereld gecreëerd met de visuals en animaties, die speciaal voor deze show waren ontwikkeld. Aan de hand van de video-mapping van een 1000-tal robotisch aangestuurde LED-panelen die aan alle zijden en boven de toeschouwers geplaatst stonden, hebben we een immersieve omgeving kunnen scheppen voor een publiek van 15000 toeschouwers. Dit project was voor mezelf de eerste van deze schaal en gaf me een beter inzicht in de mogelijkheden van LED-panelen voor het creeëren van VJ en Extended Reality (XR) projecten.“Expanded Memories: VR & 3D printed anamorphic shadow Zoetrope”

VR-animatie – 3D-print installatie

Format: VR animatie gemaakt in Gravity Sketch, 3D-print installatie
Datum: 2022 – 2023
Organisatie: FilmEU RIT project: Expanded Memories
Locatie expo’s: Method/Art seminar in Antwerp 12-14 april (2023), Exposium – Expo Universidade Lusófona 1 juni 2023 – LUCA School Of Arts campus Brussel 8 december 2023.
Meer informatie: Expo, Project info

Beschrijving en impact
De in VR-gemaakte Zootroop werd gemaakt tijdens het Expanded Memories project waarbij een groep onderzoekers van verschillende FilmEU campussen samenwerkten aan een gezamelijk onderzoeksproject. Het idee was om het concept ‘anamorphische schaduw’ om te zetten naar een De animatie is gemaakt met stop-motion techniek in een VR-programma dat geen animatiemogelijkheden heeft (Gravity Sketch). De tweede iteratie van deze animatie was een zootroopinstallatie gemaakt met 3D-prints van de individuele frames. Het project werd tentoongesteld tijdens drie verschillende nationale en internationale exposities en het gaf me nieuwe inzichten in VR- naar 3D-pipelines en artistieke samenwerkingen.“Painting With Light: Artistic Experiments into the use of Virtual Reality as an Animation Production Environment”

Publicatie

Format: journal article
Datum: 17 december 2021
Uitgever: International Journal of Film and Media Arts (IJFMA)
DOI: 10.24140/ijfma.v6.n2.09

Beschrijving en impact
Dit artikel, ontstaan uit reflecties op de voorbereiding van het Painting With Light-project, onderzoekt het artistieke potentieel van VR als productieomgeving voor animatie, een aspect dat tot nu toe slechts sporadisch is onderzocht. Als auteurs dragen we bij aan dit perspectief door te reflecteren op diverse expanded animation workshops binnen het project, waarbij we flow-theorie toepassen om de ervaring van VR als 3D-prototyping tool te bespreken. Onze bevindingen wijzen op de mogelijkheid om een improvisatorische en co-creatieve dimensie aan animatie toe te voegen. Hoewel voorafgaand aan de performance, bracht het waardevolle inzichten die het werk ten goede kwamen.“Inside the virtual art classroom: Using VR design software to support drawing courses in higher education”

Publicatie

Format: journal article
Datum: 27 november 2023
Uitgever: Drawing: Research, Theory, Practice – Intelect
Doi: 10.1386/drtp_00116_1

Beschrijving en impact
Dit artikel onderzoekt de mogelijkheden van het gebruik van virtual reality (VR) om tekenvaardigheden aan te leren. Het vergelijkt traditionele methoden voor het onderwijzen van tekentechnieken met methoden voor het onderwijzen van digitaal tekenen met behulp van VR-ontwerpsoftware zoals Gravity Sketch en MultiBrush. Uit verschillende workshops en cursussen komt naar voor dat de VR-tekentoolklas bestaande onderwijsformaten kan verrijken, aangezien het voordelen biedt zoals verhoogde studentenfocus, samenwerking en een evenwicht tussen groepsinstructie en individuele feedback. Dit artikel gaf me de kans mijn ervaring als tekendocent te combineren met mijn onderzoek.


Om een dieper inzicht in mijn werk te verkrijgen, nodig ik je uit om de volgende links te bekijken:

www.extendedanimation.com
www.gertwastyn.com/portfolio
www.instagram.com/gertwastyn_25grfx